DESPRE NOI. SCURT ISTORIC

Prin sintagma Anestezie și Terapie Intensiva (A.T.I.) se înțelege: specialitatea medicală care asigură, prin mijloace farmacologice și tehnice specifice, pe de o parte condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii și a altor proceduri diagnostice/terapeutice, iar pe de alta parte suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul disfuncțiilor/leziunilor acute de organ care amenință viața.

Terapia intensivă cuprinde: diagnosticul, prevenirea și tratamentul pe termen scurt, mediu sau lung al tuturor insuficiențelor acute ale funcțiilor vitale. Măsurile specifice de tratament se adresează pacienților cărora le este amenințată imediat viața, dar al caror prognostic este potențial favorabil.

Anestezia și Terapia Intensivă este practicată de o echipă medicală complexă (medici, asistente, pesonal auxiliar etc), acreditată conform legii să practice această activitate. Activitatea personalului competent în A.T.I. se desfășoară în spital, în sala de operație, în afara sălii de operație (imagistică, endoscopie etc) precum și în spațiile cu paturi situate într-un amplasament definit și destinat exclusiv acestei activități.

Secțiile A.T.I. de categoria I furnizează servicii medicale specifice pentru situațiile speciale ce necesită anestezie și terapie intensivă (chirurgie cardiacă, neurochirurgie majoră, transplant de organe, politraumă, chirurgie hepatică majoră). Ele au permanent echipamente, echipe de medici și asistente supraspecializate, precum și servicii speciale de suport cu activitate continuă în vederea asigurării nivelului necesar de îngrijire a cazurilor critice complexe.

Compartimentul cu paturi este destinat supravegherii și tratamentului postoperator/postanestezic al pacienților cu evoluție normală, îngrijirii pacienților care necesită supraveghere continuă pentru riscul de dezechilibru al funcțiilor vitale, îngrijirii pacienților care necesită terapie intensivă mono sau pluriorganică (protezare respiratorie avansată, monitorizare invazivă, protezare mecanică circulatorie, terapie de substituție a funcției renale acut afectată etc.), pacienților care necesită terapia durerii acute, pacienților cu moarte cerebrală potențiali donatori de organe.

Unitatea de Terapie Intensivă (U.T.I.) este destinată preluării și îngrijirii pacienților care prezintă deja sau sunt susceptibili de a dezvolta insuficiențe organice acute multiple: cardiocirculatorie, respiratorie, renală, care amenință prognosticul vital conform unor criterii stricte de admisie. Acești pacienți necesită utilizarea prelungită a metodelor de susținere a acestor funcții și organe precum: suport hemodinamic, suport ventilator, epurare extrarenală. Criteriile de admisie trebuie făcute cunoscute la nivelul spitalului și acceptate în consens.

Secția Clinică Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este o clinică, în care se desfășoară pe lângă activitatea medicală și activitate didactică, având medici încadrați cu integrare clinică. Secția asigură anesteziile și reanimarea pacienților Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș