Activitate Medicală

Compartimentul diabet zaharat, nutriție și boli metabolice s-a înființat în anul 2002 ca secție clinică, fiind prima și singura secție din județ cu acest profil, sub conducerea dnei. dr. Gina Camelia Suciu medic primar de medicină internă și diabet boli de nutriție, devenind începând cu anul 2009 compartiment.

În cadrul Compartimentul diabet zaharat, nutriție și boli metabolice se trateaza pacienții cu urgențe în diabet: cetoacidoze, stările hiperosmolare, acidozele lactice, hipoglicemiile, diabet zaharat tip1 și tip 2 dezechilibrat, precum și cazurile de: diabet gestațional, diabet în sarcină, diabet cu complicații cronice, diabetul tip1 la debut, tulburările de nutriție severe, diabet secundar dezechilibrat, hipoglicemii nespecifice etc. Adresabilitatea pacienților cu diabet zaharat este în creștere, având în vedere numărul pacienților cu diabet și boli metabolice din județul Mureș (cca 25 000 diabetici înregistrați), precum și pacienții din alte județe care apelează la serviciile compartimentului.

Serviciile medicale în cadrul compartimentului sunt: de diagnosticare, consultații de specialitate, recoltarea produselor biologice, monitorizarea glicemiilor, a HbA1c, explorări paraclice (TA, EKG, Ex. Doppler, ECHO, FO, testări ale sensibiliății periferice, EMG etc),  precum și sfaturi medicale, consultație psihologică pentru pacienți și pentru aparținători. De asemenea, în cadrul compartimentului, se asigură educația și nutriția în diabet, printr-un program bine stabilit, de către asistente cu competență în educație și nutriție. Medicii efectuează zilnic consultațiile interclinice pentru toate secțiile din Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș cu asigurarea medicației antidiabetice (insuline) din Programul naţional de diabet zaharat – asigurarea tratamentului specific bolnavilor cu diabet zaharat.

În compartiment se înregistrază în medie un numar de ~ 800 pacienți care sunt diagnosticați și tratați.

Indicatorii de performanță realizați sunt printre cei mai buni la nivel național, comparativ cu secțiile cu același prorfil din țară, astefl anual se înregistrază următoarele servicii:

  • 24 000 determinări glicemice,
  • 350 determinări de HbA1c.,
  • 800 examinări teste sensibiliatea vibratorie și tactilă
  • 800 EKG,
  • 400 Dopplere arteriale,
  • 500 Echo Abdominale

Compartimentul asigură servicii de sănătate pentru pacienţii internaţi prin registratura compartimentului, internări care se fac pe bază de programare (interior 407) sau internări de urgenţă. Compartimentului se pot adresa pacienţii din judeţul Mureş, dar şi din celelalte judeţe ale ţării, pe baza unui bilet de trimitere, a adeverinţei de asigurat şi a cardului de sănătate, respectându-se cadrul legal stabilit prin legea 95/2006 a Reformei în sănătate. (cetăţeni din ţările UE posesori de eurocard, în regim de urgenţă)