A kórház rövid bemutatása

A Maros Megyei Sürgősségi Kórház Erdély egyik legnagyobb közegészségügyi egysége, helyi, regionális és megyei érdekeltséggel, mely folyamatos orvosi ellátást biztosit. Férőhelyek száma: 1089 fekvőbeteg ágy ( 939 felnőtt, 150 gyerek), 123 ágy egynapos befektetésekre és 12 ágy hozzátartozóknak.
Egységünk az Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott szervezeti struktúra alapján működik ( 2013/ 953 sz.rendelet ). A kórház klinikái négy helyen találhatok meg a városban: Gh Marinescu utca 50 szám, Gh Marinescu utca 34-es szám, Forradalom utca 33-35 szám alatt valamint az 1918-as December 1 Bulevárdon 24 szám és 40 szám alatt.
Intézményünk jogilag az Egészségügyi Minisztérium alárendeltje, 1-es kategóriájú kórház – legmagasabb szintű ellátás biztositva ( 07.03.2013 / 310 számú rendelet alapján). Osztályozás melyet 2011 / 323 számú rendelet alapján vezetek be. Említésre meltó a 2012-es / 1085-ös számú egészségügyi rendelete is, mi alapján intézményünk a Marosvásérhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézettel együtt részt vesz a Maros Regionális Sürgősségi Egységben.
Szervezeti szempontból elosztható osztályok struktúrája valamint betegágy kapacitás szerint. Struktúra alapján 57,43 % medikális és 42,57% sebészeti elfoglaltság, betegágy kapacitás szerint 59,28% medikális míg 40,72% sebeszéti.
Küldetés, elképzelés, közös elv
Küldetésünk: magas színvonalú, hatékony, a betegek megelégedettségét biztosító járó- és fekvőbeteg szolgáltatás nyújtása. Elkötelezettségünk: legyünk a legjobbak a jobb élethez.
Elképzelésünk: rangos regionális kórházzá válni, legmodernebb orvosi felszerelésekkel/berendezésekkel, legmagasabb színvonalú sürgősségi ellátás, biztonságos orvosi ellátás, növelni a betegek és alkalmazottak elégedettségét.
Közös elvünk: egészség védelmezése , esélyegyenlőség, orvosi tevékenység minőségének és biztonságának megtartása, a sürgősségi, ambuláns és kórházi szolgáltatások széles körű hozzáférhetőség biztosítása, szakmai szakositások magas színvonalát biztositani és ösztönözve azok folyamatos fejlesztésére.
Orvosi szolgáltatásaink széles körűek, a diagnosztikai és terápiás eljárásoktól az egészséges tanácsadásig, betegség megelőzése valamint abból való felépülése, szociális segitségnyújtás. Azonban a kórház elsődleges tevékenysége a sürgősségi betegellátás.
Intézményünk évente együttműködési szerződést köt a Marosvásérhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, igy az orvosi tevékenység együtt jár a didaktikus tevékenységgel. Célunk biztositani a jövőbeli orvosok, ápolok pontos gyakorlati szakmai képzését.

Sürgősségi Betegellátó és Rohammentő Egység ( UPU-SMURD)
A marosvásárhelyi Sürgősségi Betegellátó és Rohammentő Egység az ország egyik legmodernebb vészhelyzeti egysége, mely 2012-től kórházunk földszintén működik, magas színvonalú sürgősségi ellátást biztositva. Folyamatos együttműködés folyik a Maros Megyei Horea Sürgősségi Felügyelőséggel. Együttműködés mely protokollokon alapul, biztositva a helyszíni sürgősségi elsősegélynyújtást és a beteg kórházba való szállitását.
2015-től a vészhelyzeti egység egykori működő épületébe bevezették az Országos Sürgősségi Orvosi Mentőképző Központot is, mely a többszörös áldozatos balesetek koordinálására képez ki. A központ az európai normáknak megfelelő fejlett virtuális katasztrófa szimulációs rendszerrel van felszerelve, melynek segítségével a mentő egységek, tűzoltók valódi helyzetekkel szembesülhetnek, mint például földrengés, vonatbalesetek, légközlekedési balesetek stb.
A baleset szimulációs rendszerünk Romániában egyedülálló, mely magába foglal:
Egy közlekedési baleset szimulátort: szimulál egy forgalmi balesetet az autópálya egy részén, autóba szorult sérülttel. Szimulálható a baleseti autó bontás és járműből való kimentése.
3 G páciens szimulátort: három korosztályban képesek sürgősségi patológiát szimulálni (felnőtt, gyerek, csecsemő)
Sokktalanitó aktivitást szimulálót: az a helyiség ahol a kritikus beteg teljes sürgősségi ellátását kap, infúziókkal, különféle gyógyszerekkel, ha szükséges intubációval, újraélesztéssel, oxigén adással, defibrillással, lélegeztetéssel, és mellkas kompressziókkal.
Háztartási baleset szimulátort: garzonlakás szerü helyiség ahol a mentő egység élethű feladatoknak vannak ki téve, pl: mérgező gázak, tűz stb.
2 előadótermet, elméleti oktatásra
Sürgősségi oktatás szempontjából ez a képzési központ az elmúlt évek egyik legfontosabb megvalósítása, biztosítva a sürgősségi mentő egység felkészitését különböző vészhelyzeti beavatkozásokra. Megtanit sikeres csapatmunkában dolgozni, sürgősségi beavatkozások összehangolására. Ez a didaktikus tevékenység növeli kórházunk egészségügyi oktatás összetettségét, melyben mind az orvosi rezidensek, orvostanhallgatók és szakápoló képzösők részesülnek.