Programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin continua in judetul Mures
Publicat: kedd, 24 június 2014
24.06.2014
Comunicat de presa
Programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin continua in judetul Mures
Toate femeile din judetul Mures, cu varste intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care NU au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt invitate sa participe la programul de testare gratuita si depistare activa precoce a cancerului de col uterin.
Pentru efectuarea tesului Babes-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.
In cadrul acestui program, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures este unitate regionala de management pentru Regiunea Centru si include judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, in care functioneaza 15 retele de screening.
In judetul Mures functioneaza 4 retele de screening pentru cancerul de col uterin, organizate la nivelul SCJU Tg. Mures, Spitalul Municipal Reghin, Spitalul Orasenesc Ludus si Centrul medical Top-Med.
Reteaua SCJU Tg. Mures include 93 centre de informare – medici de familie, 64 centre de recoltare medici de familie si 5 centre de recoltare a medicilor ginecologi, organizate astfel:
-1centru organizat în Ambulatoriul integrat al Sectiei Clinice Ginecologie a SCJU Tg. Mures,
-1centru organizat în Ambulatoriul integrat al Sectiei Clinice Obstetrica Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean Mures,
-3 centre organizate în cabinetele medicale individuale ale medicilor ginecologi aflate în incinta SCJU Tg. Mures.
Scopul acestui program este depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu displazii pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.
In perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2014, in reteaua SCJU Targu Mures, au fost efectuate 556 de teste, din cele peste 2200 disponibile pana la sfarsitul anului 2014.
Specialistii le recomanda femeilor eligibile efectuarea testului Babes Papanicolau si atrag atentia ca recomandarea unui test de screening pentru cancer nu insemna ca pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac in momentul in care pacienta nu prezinta simptomatologie. Screeningul consta in cautarea cancerului inainte de aparitia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul intr-un stadiu precoce. Cand celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai usor de tratat.
Biroul de presa