09.03.2016

 

Prima reconstructie mamara, din anul 2016, la SCJU Targu Mures,
realizata in cadrul Subprogramului national

 

O echipa de medici din cadrul Compartimentului Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, coordonata de Dr. Dorin DOROBANTU, au efectuat astazi, 9 martie 2016, prima reconstructie mamara din anul 2016, in cadrul Subprogramului national de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare. Este vorba despre o reconstructie mamara bilaterala.

Interventia, care a durat aproximativ 3 ore, a fost realizata unei paciente de 51 de ani din judetul Mures, care a fost operata de cancer mamar cu amputatie de ambii sani, avand o evolutie postoperatorie si posttratament oncologic favorabila.

Procedurile de astazi au fost realizate gratuit in cadrul Subprogramului national de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, inclusiv implanturile mamare necesare pentru reconstructie.

Restaurarea sanilor pierduti dupa o mastectomie ajusteaza echilibrul emotional al persoanei si o ajuta sa isi reocupe locul in familie si societate. Reconstructia imbunatateste calitatea vietii femeilor care au trecut printr-o operatie pentru cancer mamar, operatia ajuta femeia sa treaca mai usor peste acest moment dificil din viata ei. Obtinerea aspectului fizic dinainte de mastectomie reface perceptia femeii asupra propriei imagini, fapt ce se coreleaza cu cresterea stimei de sine, a increderii in propriile forte si cu convingerea ca viata a revenit la normal.

Pentru ca o pacienta sa beneficieze de reconstructie mamara in cadrul acestui program, trebuie sa existe o evaluare oncologica de etapa, care sa avizeze explicit indicatia de reconstructie mamara, imediata sau secundara.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este inclus in Subprogramul national de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare din luna august a anului 2014.

 

Biroul de presa