16.03.2023

Peste 30 de medici ginecologi din regiunea Centru au fost instruiţi de IOCN pentru finalizarea cazurilor pozitive depistate în cadrul programului de screening

Medicii ginecologi ai reţelelor de screening/centre de recoltare din cadrul spitalelor afiliate Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pentru implementarea proiectului “Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, au fost instruiţi pentru finalizarea cazurilor pozitive depistate în cadrul programului.

Cursul „Finalizarea cazurilor pozitive depistate în cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin (asigurarea calităţii evauării, tratamentului şi urmăririi în timp a femeilor cu rezultate pozitive depistate în programul de screening pentru cancerul de col uterin” – Modulul Managementul leziunilor), a fost organizat în perioada 13-14-15 Martie 2023 de Institultul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN), în cadrul proiectului:”Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”, POCU etapa 1/257/4//9/120798, Cod SMIS: 120798.

Cursul s-a adresat beneficiarilor implicaţi în implementarea programelor prioritare de sănătate din regiunea Centru (spitalele implicate în activităţi de screening al cancerului de col uterin), în vederea participării la programele de formare profesională specifică și activități educaționale complementare, în cadrul cursului fiind integrat şi modulul general Protocol epidemiologic. Cursul a fost creditat de Colegiul Medicilor din România cu 14 credite EMC.

Specialiştii au considerat oportună participarea la acest program de formare, dovadă fiind numărul mare de participanţi, în cadrul căruia au fost dezbătute cele mai noi protocoale despre metodologia de screening primar HPV prin metode noi de biologie moleculară.

Tototodată, participanţii au primit cele mai noi informaţii despre punerea în practică a modului de diagnostic, tratament şi finalizare a cazurilor depistate pozitiv în cadrul programelor de screening.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) este derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN
Manager Proiect

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș
Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136
Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:+40-265-21 57 6