15.02.2023

Informare de presă

Dezvelirea oficială a plăcii comemorative dedicate Dr. Petre MUSCĂ – primul medic român din Târgu Mureş

Mâine, 16 februarie 2023, ora 12.00, va avea loc dezvelirea oficială a plăcii comemorative dedicate medicul Petre Muscă (1883-1969) – primul medic român din Târgu Mureş, de pe faţada clădirii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş din Str. Revoluţiei nr. 35.

Dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate din județul Harghita, într-o familie de țărani înstăriți care număra 11 copii. După studiile școlare efectuate în sat și apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultății de Medicină a Universității „Franz Josef” din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910.

În timpul primului război mondial, a fost medic pe frontul din Galiția. După terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales în 1918 în Consiliul Național Român ca reprezentant al Ciucului.

Dr. Petru Muscă s-a stabilit în Târgu Mureş în anul 1919, unde a fost numit medic primar, iar din 1924 a fost director al spitalului din localitate.

De asemenea, Dr. Muscă a fost primarul orașului Târgu Mureș în perioada 1931-1932, profesor de igienă și medic la două licee din oraș, Liceul „Papiu Ilarian” și Liceul de fete „Unirea”.

Asociația Generală a Românilor Uniți – Filiala Mureș a ales să amplaseze această placă memorială pe clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș din strada Revoluției nr. 35 pentru că acolo Dr. Petre Muscă şi-a desfăşurat activitatea ca medic primar internist și în calitate de director al vechiului spital orășenesc de stat în anul 1924, dorind astfel să-i cinstească memoria.

Biroul de presă