ACTUALITATI ÎN CHIRURGIA ONCOLOGICA‚ GINECOLOGICA

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tîrgu-Mures a fost gazda celui de-al 5-lea workschop cu participare internationala, în domeniul chirurgiei ginecologie oncologica. În cadrul acestui eveniment, care s-a desfasurat în zilele de 27, 28 si 29 martie, medici tîrgumureseni, dar si din strainatate prezinta noi procedee de interventie la paciente diagnosticate cu cancer, unele dintre acestea fiind în stadii foarte avansate. Toate aceste interventii chirurgicale se transmit în direct din sala de operatie, cu ajutorul unui videoproiector, astfel încât toti participantii sa poata vedea concret, noile metode utilizate în chirurgia ginecologica oncologica.

„Prin acest workshop ne dorim sa punem accent pe partea practica operatorie din domeniul ginecologiei. În concret, noi transmitem live din sala de operatie toate aceste interventii radicale si supraradicale oncologice. Este o continuare a colaborarii noastre începuta în urma cu mai multi ani cu medici din Budapesta si care deja a denevit o traditie. Ieri (n.r.27.03.2014), în prima zi a operat un doctor din Budapesta, a efectuat doua interventii chirurgicale, astazi si mâine operam noi, echipa din Tîrgu Mures. Avem prevazute 4 interventii oncologice complexe, de durata mai mare. Din pacate tara noastra ocupa un loc fruntas în ceea ce priveste prevalenta cancerului de col uterin, avem cazuri foarte multe, majoritatea dintre acestea fiind depistate în cazuri destul de tardive si din aceasta cauza este nevoie de interventie laborioasa pentru a oferi sansa acestor paciente. Este si tehnologie noua, dar noi punem accentul în primul rând pe tehnici chirurgicale pe care si eu personal le-am învatat în vestul Europei, în stagiul de perfectionare pe care l-am urmat în strainatate si pe care încerc acum sa le implementz în tara noastra. Îmi doresc ca aceasta campanie de screening care a fost demarata la nivel national sa reduca mult din incidenta acestei boli.” A declarat conf.univ.dr. Mihai Emil Capîlna, medic primar obstetrica-ginecologie Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tîrgu-Mures.

„Clinica noastra începe, încetul cu încetul, sa devina un centru de ginecologie oncologica, avem tot mai multe cazuri, iar clinica noastra începe sa devina tot mai renumita în acest domeniu. Ca de fiecare data, în cadrul acestui workshop, prezentam interventii foarte grele, deosebit de grave, cazuri „disperate”, unde este nevoie de interventie de amploare. Ieri s-a operat o recidiva dupa un cancer de col unde s-a efectuat o asa zisa exenteratie pelvina, în care se îndeparteaza si vezica urinara si uterul si se creaza o vezica artificiala. Din pacate, tara noastra este printre tarile fruntase la capitolul cancer de col uterin, în sensul ca avem multe astfel de cazuri, iar în tara sunt foarte putine clinicile unde se opereaza cazurile de anvergura mare. La Tîrgu Mures începem sa operam tot mai multe paciente care vin si din alte judete, nu doar din Mures.” A declarat prof.univ.dr. Szabo Bela, seful Clinicii Obstretica Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tîrgu-Mures.

Participantii evenimentului au declarat ca evenimentul este extrem de important pentru lumea medicala din domeniul ginecologiei, iar ca unul dintre obiectivele simpozionului este de a sesiza femeile ca incidenta cancerului de col uterin este tot mai mare în România.

„Trebuie sa spun ca este foarte important ca medicii de familie sa se implice mai mult, sa mobilizeze si sa trezeasca, mai intens, interesul pentru screeningul de cancer de col uterin, patologie tratabila în stadiile precanceroase. De asemenea, este foarte important de stiut ca lucrurile se rezolva mult mai simplu daca femeile merg din timp la doctor, pentru ca daca se depisteaza cancerul în stadii care nu sunt avansate, nu este nevoie de interventii mutilante si costisitoare, greu de suportat de catre pacient.” A declarat dr. Gabriela Dinca, medic primar Obstretica Ginecologie, Spitalul Polizu Bucuresti.

Simpozionul a fost organizat sub egida Societatii Române de Ginecologie Oncologica, iar lectorii celei de-a 5-a editii sunt: prof.univ.dr. Szabo Bela-Tîrgu-Mures, dr. Ungar Laszlo-Budapesta, prof.dr. Palfalvi Laszlo-Budapesta, dr. Nicolae Ioanid-Iasi, conf.univ.dr. Mihai Emil Capîlna-Tîrgu-Mures.