16.10.2014

Comunicat de presa

 

Conducerea SCJU Targu Mures sustine apelul Centrului de Transfuzii “Donati sange”

Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures sustine campania “Donati sange”, lansata de Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Targu Mures, si face apel catre cetatenii judetului Mures pentru donare voluntara.

Intrucat in ultimele saptamani, urmare a numarului mare de viroze respiratorii inregistrate, numarul donatorilor a scazut, Centrul de Transfuzie Sanguina si, implicit SCJU, se confrunta cu problema asigurarii sangelui in cantitati necesare.

In ultimele saptamani, in cadrul SCJU, urmare a cererii foarte mare, s-a inregistrat deficit de sange la grupa A, RH pozitiv. Din fericire, nu am fost nevoiti sa amanam interventii chirurgicale pentru ca medicii au facut apel catre Centrele de Transfuzii din judetele de unde veneau pacientii.  De aceea, consider ca este foarte important sa ne mobilizam si sa mergem cat mai multi oameni sa donam sange. Apelul meu pentru populatia judetului Mures, in primul rand adresat tinerilor, este sa doneze voluntar sange. Doresc, totodata, sa imi exprim respectul si pretuirea fata de cei care doneaza voluntar sange si care, prin gestul lor umanitar, salveaza vieti”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. 

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:

–          varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani

–          greutate peste 50Kg

–          puls regulat, 60 -100 batai/minut.

–          tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg

–          sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale

–          femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala

–          sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii

–          sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, Sifilis, Malaria, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Biroul de presa