25.08.2014

Comunicat de presa

 

Conducerea SCJU Targu-Mures face apel catre cetateni pentru donare voluntara de sange

Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures s-a prezentat, in acesta dimineata, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Targu-Mures pentru donare de sange, facand totodata un apel catre toti cetatenii judetului Mures pentru donare voluntara.

In cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures nu am fost nevoiti, deocamdata, sa amanam interventii chirurgicale din cauza lipsei de sange si sper sa nu avem astfel de situatii. Personal, consider ca este foarte important sa ne mobilizam si sa mergem cat mai multi oameni sa donam sange. Fiecare donator poate salva prin sangele sau cel putin alte 3 (trei) vieti. Intr-adevar, in luna august si in anii precedenti a scazut numarul donatorilor si, implicit, rezerva de sange, dar, nu trebuie sa uitam, ca si in acesta perioada oamenii se imbolnavesc si au nevoie de asistenta medicala. De aceea, fac un apel catre mureseni sa mearga sa doneze sange”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, managerul SCJU Targu-Mures.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:

–          varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani

–          greutate peste 50Kg

–          puls regulat, 60 -100 batai/minut.

–          tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg

–          sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale

–          femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala

–          sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii

–          sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, Sifilis, Malaria, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Donarea de sange este un gest umanitar si am donat azi pentru a oferi o sansa la viata si pentru a da un exemplu colegilor si semenilor mei, care si ei prin gestul lor pot salva alte vieti. Mi s-a parut corect, mai ales in aceasta perioada in care a scazut numarul donatorilor, sa aratam ca ne pasa de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a declarat Angela MOLDOVAN, Director de Ingrijiri SCJU Targu-Mures.

Biroul de presa