ACTIVITATEA  MEDICALĂ

Secția Clinică Hematologie – condusă de Prof. Dr. Benedek Istvan – medic șef secție alături de Dr. Lazar Erzsebet medic primar hematolog și medici specialiști  – este renumită pentru experiența pe care personalul medical înalt calificat o are în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor hematologice.

În cadrul secției sunt internați bolnavi din toate județele țării, numărul acestora fiind în continuă creștere. Anual se fac peste 800 de spitalizări de zi, peste 1200 de spitalizări continue, peste 100 de recoltări de celule stem, respectiv 70 de transplanturi inclusiv de la donatori neînrudiți.

Secția Clinică Hematologie dispune, în prezent, de un nr. de 20 paturi în 5 saloane, iar Compartimentul Transplant Medular de 8 paturi în boxe sterile cu aer de flux laminar și în saloane.

Profilul secției se adresează pacienților cu următoarele boli hematologice:

 • -anemii: – anemia feripriva, anemia în afecțiuni cronice, anemia hemolitică autoimună, microsferocitoză ereditară, anemia sideroblastică, anemia cauzată de deficiență vitaminei B12, anemia prin deficit de acid folic, anemia aplastică;
 • -leucemii:  -leucemii acute și cronice;
 • -policitemia vera;
 • -talasemia majoră și minoră;
 • -agranulocitoză;
 • -trombocitoză esențială;
 • -mielofibroză;
 • -sindrom mielodisplazic;
 • -mielom multiplu;
 • -macroglobulinemia Waldenstrom;
 • -limfom malign non Hodgkin;
 • -boala Hodgkin;
 • -purpura trombocitopenica idiopatică.
 • Se efectueaza investigații, servicii medicale și tratamente complexe :
 • -consultații de specialitate hematologică
 • -examinari paraclinice de laborator
 • -prelevare de produse biologice pentru diagnosticarea bolilor hemato-oncologice
 • -puncții osoase și biopsii osteomedulare pentru diagnostic
 • -flowcitometrie de flux din sânge periferic sau maduva osoasă
 • -determinarea nefelometrică al imunoglobulinelor, proteina C reactivă, complement C3
 • -chimioterapie intravenoasă și intratecală
 • -tratament de substituție cu produse de sânge
 • -monitorizarea pacienților cu afecțiuni hemato-oncologice.

În cadrul Secției Clinice Hematologie – Compartimentul de Transplant Medular şi-a început activitatea în iulie 2001 şi se efectuează atât transplant autolog cât şi alogen în următoarele boli: leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă, boli autoimune.

Centrul corespunde din punct de vedere al dotării şi se află în clădire separată cu circuite şi suprafeţe corespunzătoare. Totodată, centrul dispune de personal dedicat şi înalt specializat, cu numeroase cursuri de perfecţionare în străinătate în domeniul transplantului de celule stem hematopoietice (Israel, Barcelona, Austria, Budapesta, Portugalia).

Împreună cu colectivul secției clinice s-a realizat cu succes primul transplant de măduvă la un bolnav adult în ţară, în luna septembrie 2001.  În anul 2003 su-a efectuat primele transplanturi din ţară la  bolnavi cu leucemie acută (4 bolnavi).

În centrul de transplant au fost efectuate, în luna decembrie 2002, în premieră naţională, prima selecţie imunomagnetică de celule stem (pentru evitarea contaminării celulelor stem cu celule leucemice, canceroase).

În noiembrie 2005 s-a efectuat primul transplant alogen de celule stem la adult în leucemie granulocitară cronică în România.

            În septembrie 2007 s-a efectuat în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în scleorză multiplă.

            În octombrie 2007 s-a efectuat în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în boala autoimună.

Datele sunt raportate către Agenţia Naţională de Transplant şi Comisia Europeană de Transplant Medular (EBMT),            Centrul de Transplant din cadrul Secției Clinice Hematologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș fiind membru EBMT din anul 2002.

Din anul 2004, acesta este într-o legătură profesională strânsă cu Centrul de Transplant de Măduvă din cadrul Spitalului Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania aflat sub conducerea Prof. Dr. Jorge Sierra în cadrul programului “Spitale Înfrăţite“ (“twin hospital”) al Comisiei EBMT.

Centrul de Transplant  din Târgu-Mureş a fost acreditat în anul 2005 de către Comisia de Transplant al Ministerului Sănătăţii.

În 3-4 februarie 2007 Secția Clinică Hematologie – Compartimentul de Transplant Medular a organizat Prima Conferinţă Internaţională cu titlul: “Probleme de Bază ale transplantului de celule stem hematopietice periferice şi din sângele de cordon ombilical”, cu participarea celor mai renumiţi specialişti din domeniu din Europa şi România, această Conferinţă având o importanţă deosebită în promovarea, conştientizarea problemelor actuale şi de viitor ale transplantului de celule stem hematopoietice în România.

            În aprilie 2007, medicii din cadrul compartimentului în colaborare cu Secția Clinică Medicină Internă III  – Compartiment Cardiologie şi grupa de medici specialişti din Viena, au participat la recoltarea măduvei osoase din cresta iliacă şi injectarea celulelor stem obţinute în arterele coronariene la pacienţi după infarct miocardic. Cele 2 echipe de medici ale Secția Clinică Hematologie – Compartimentul de Transplant Medular, respectiv al Secția Clinică Medicină Internă III – Compartiment Cardiologie, au continuat efectuarea aceastor intervenţii la o serie de pacienţi post infarct miocardic. De asemenea, în colaborare cu Secția Clinică Medicină Internă III – Compartiment Cardiologie, în octombrie 2007, am participat la recoltarea măduvei osoase din cresta iliacă şi injectarea celulelor stem obţinute în arterele periferice la pacienţi cu arteriopatie obliterantă, intervenţie efectuată în premieră naţională.

În luna august 2013 s-a realizat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit