Activitate Medicală

Compartimentul ATI Obstetrică – Ginecologie a fost înființat și s-a dezvoltat odată cu Secția Clinică Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, având menirea de a asigura serviciile de anestezie, terapie intensivă peri și postoperatorie și terapia durerii pentru pacientele internate în Secția Clinică Obstetrică – Ginecologie.

În prezent, în cadrul Compartimentului sunt încadrați 2 medici primari ATI și un medic specialist ATI, precum și 8 asistente medicale de anestezie, respectiv 13 asistente medicale în terapia intensivă, 7 infirmiere și 3 îngrijitoare. Activitatea zilnică este organizată pentru a asigura serviciile specifice ATI ambelor componente ale Secției Clinice Obstetrică –  Ginecologie.

Obstetrica beneficiază de o sală de operații complet echipată, destinată operațiilor cezariene, precum și de 4 paturi de urmărire postoperatorie și terapie intensivă, dotate cu monitoare de funcții vitale și capacități de ventilație mecanică și substituție renală.

Viitoarele mame care nasc în secție pot beneficia de montarea unui cateter peridural pentru analgezie în timpul travaliului și nașterii, manevră modernă și de rutină care înlesnește și reduce disconfortul acestui moment atât de important în viața fiecărei familii. De asemenea, atunci când există indicație pentru operație cezariană se practică anestezie loco-regională (spinală, epidurală sau combinată – anestezie spinală pentru intervenția chirurgicală și cateter peridural pentru terapia durerii postoperatorii) sau generală, urmate de monitorizarea și terapia durerii în salonul de terapie intensivă.

Pentru nevoile pacientelor cu afecțiuni ginecologice care necesită intervenții chirurgicale există 3 săli de operație cu dotare specifică de anestezie generală și monitorizare perioperatorie, unde se practică o gamă largă de intervenții chirurgicale, inclusiv intervenții complexe de onco-ginecologie; de asemenea, sunt abordate nu rareori cazuri complexe prin natura condițiilor specifice fiecărei paciente (comorbidități importante – cardiace, obezitate extremă etc.). Compartimentul dispune și de 6 paturi de terapie intensivă dedicate acestor paciente, dotate cu 6 monitoare de funcții vitale cu stație centrală de monitorizare, aparat pentru ventilație mecanică invazivă și noninvazivă, capacitate de monitorizare a unor parametri sanguini, inclusiv echilibrul acido-bazic, precum și posibilitatea inițierii terapiei de substituție renală atunci când este cazul.