CRITERII DE PRIORITATE

Prioritatea 1:

  • Pacienții critici instabili care necesită tratament și/sau monitorizare care nu pot fi efectuate în afara terapiei intensive. De obicei, aceste tratamente inculd suport ventilator avansat, administrarea continuă de droguri vasoactive etc. Extensia terapiei intensive aplicată acestor pacienți nu are limite. Sunt justificate deci, aplicarea tuturor mijloacelor de tratamente disponibile. De ex. insuficiența respiratorie acută sau pacienți în postopeator ce necesită suport ventilator mecanic și pacienții cu instabilitate hemodinamică sau șoc care necesită monitorizare invazivă și/sau trtatament cu medicamente vasoactive.

Prioritatea 2:

  • Pacienții ce necesită monitorizare intensivă și potențial au nevoie de intervenție terapeutică imediată. Nici pentru acești pacienți nu există limite terapeutice. De ex. pacienții cu comorbidități cornice care dezvoltă o suferință medicală sau chirurgicală acută.

Prioritatea 3:

  • Pacientii critici cu instabilitate care au șanse reduse de recuperare datorită bolilor concomitente sau datorită naturii bolii acute. Acești pacienți pot primi tratament intensiv pentru bola acută, dar eforturile terapeutice trebuie limitate. De ex. pacienții cu suferințe maligne metastazate complicate cu infecție, tamponadă cardiacă sau obstrucție de căi respiratorii.

Prioritatea 4:

  • Acesta categorie include pacienții care nu sunt în general admiși în terapie intensivă. Admisia acestora se face pe bază individuală, în circumstanțe deosebite și sunt la discreția șefului de secție A.T.I. Acești pacienți sunt: pacienți care nu au un beneficiu anticipat datorită riscului mic (“prea bine pentru a beneficia de terapie intensivă”). De ex: pacienții de chirurgie vasculară periferică, pacienții cu cetoacidoză diabetică stabili hemodinamic, insuficiență cardiacă congestivă forma medie, pacienții conștienți cu intoxicații medicamentoase etc.

Pacienții cu boli terminale ireversibile în iminența de deces („prea bolnavi pentru a beneficia de terapie intensivă”). De ex. leziuni cerebrale severe ireversibile insuficențe organice multiple ireversibile, cancer metastatic care nu răspunde la chemoterpie sau radioterapie, pacienți cu capacitatea de decizie păstrată care nu doresc terapie intensivă și/sau monitorizare invazivă și care primesc doar terapie de confort, pacienți cu moarte cerebrală care nu sunt donatori de organe, pacienți cu stare vegetativă persistentă etc.