PROCEDURI CABINET DE ELECTROTERAPIE – CAMERA 12

Cabinetului de Electroterapie – camera 12 (tel interior 376):

Folosita inca de la sfarsitul secolului al XIX- lea pentru tratarea diferitelor afectiuni, electroterapia s-a dovedit a fi o solutie eficienta pentru oasele, cartilajele, ligamentele, tendoanele si diferitele celule ale corpului nostru care sunt influentate pozitiv de electricitate.

Galvanizari (curentul continuu sau galvanic -denumit dupa descoperitorul sau Galvani – are ca principale actiuni cele de tip analgetice – la polul pozitiv, prin cresterea sensibilitatii tactile si dureroase si actiuni de tip excitomotor -la polul negativ, prin cresterea excitabilitatii fibrelor motorii.

Ionizari – introducerea in organism unor substante medicamentoase, cu actiune farmacologica, cu ajutorul curentului galvanic.

Curent diadinamic (CDD), cu diferitele sale forme (monofazat fix -MF, difazat fix -DF, scurta perioada -PS, lunga perioada- PL, ritm sincopat -RS) au in general actiune excitomotorie prin dinamogenie si cu efecte decontracturante, analgetice si hiperemizante, in functie de forma, intensitatea si durata aplicatiei.

Curentul Trabert – curenti rectangulari cu efect analgezic, hiperemizant, cu durata impulsului de 2ms, durata pauzei 5ms si frecventa 140Hz.

TENS (stimulare nervoasa electrica transcutana) este o metoda netraumatizanta de combatere a starilor dureroase acute (mai ales) si cronice.

Efecte:

– de scadere a durerilor

– actiune excito-motorie (electrogimnastica musculara)

– vasodilatator

– antiinflamator

 

Curentul interferential – este rezultat prin incrucisarea a doi curenti de medie frecventa cu valori ale frecventelor decalate cu 100Hz, obtinandu se la locul de incrucisare endotisular efectele terapeutice prin unde modulate in intensitate.

  Efectele: efect excitomotor pe musculatura striata , decontracturant, analgetic, excitomotor pe musculatura neteda, vasculotrofic, hiperemiant si resorbtiv.

Curent exponential – au panta impulsului usor ascendenta, curba, si sunt stimulanti pe musculatura partial denervatã, unde partea exponentialã dã impulsuri ce pot stimula si fibrele denervate alaturi de cele normale putandu-se adapta treptat la intensitatea stimulului.

Efecte: ameliorarea sau recuperarea tonusului muscular

Lampa Sollux – compusa dintr-un reflector sferoid care concentreaza radiatiile si le reflecta, un localizatorncu un dispozitiv de filtre, cu rol sedativ (filtru albastru) sau excitant (cel rosu)si un bec cu filament de tungsten sau wolframde 300-500 W; 1000-2000W.

Se aplica de la o distanta de 40-60 cm.

Aparatura din dotare: BTL-4620, BTL 5620 TUR RS -10, DIADIN 3, DIADIN 2, CALMOSTIN.

Numarul de paturi (din aceasta incapere): 15

Numarul de scaune: 9

Numarul de bolnavi tratati concomitent (in camera 12): 20