Activitate Medicală

În cadrul Laboratorului de Endoscopie digestivă se efectuează explorarea endoscopică diagnostică si terapeutică urgentelor gastroenterologice, hemoragii digestive (superioare i inferioare), stenoze (esofagiene, pilorice, intestinale), sindrom difagic, ingestia de corpi străini. De asemenea, se efectuează explorarea endoscopică a afectiunilor cronice gastrointestinale (boala de reflux gastro esofagian, hernii hiatale, gastrite, ulcere gastro-duodenale, boală celiacă, polipi si tumori gastro-intestinale, boli inflamatorii intestinale,

boală hemoroidală, boală diverticulară, ciroza hepatică).

De asemenea, functionează sistemul de gardă de gastroenterologie si endoscopie digestivă de urgentă 24/24h, atât pentru urgentele referite din UPU cât si pentru sectiile SCJU si a spitalelor zonale/regionale.

Serviciile diagnostice asigurate de Laboratorul de Endoscopie Digestivă sunt reprezentate de gastroscopie si colonoscopie, completate prin biopsii si examen histopatologic, precum si tehnici moderne de cromo-endoscopie (Narrow Band Imaging). Din punct de vedere terapeutic se efectuează polipectomii endoscopice, ligatura elastică si scleroterapia varicelor esofagiene, extragerea corpilor străini, dilatarea stenozelor.
Indicatori de performantă:

∙ 250 – 300 de endoscopii digestive superioare pe lună;

∙ 100 – 150 de endoscopii digestive inferioare pe lună;

∙ 450 – 500 de hemoragii digestive superioare si inferioare, diagnosticate si tratate pe an;

∙ 25 – 30 de ligaturi endoscopice de varice esofagiene pe lună;

∙ 30 – 40 de polipectomii endoscopice pe lună