10.09.2014

Comunicat de presa

 

Reteaua de screening pentru cancerul de col uterin a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures a primit suplimentarea finantarii pentru inca 2500 de teste Babes Papanicolau, ce vor fi utilizate pana la sfarsitul anului 2014. Acestea vor fi asigurate gratuit pe baza formularului de recoltare eliberat de medicul de familie.

Toate femeile din judetul Mures, cu varste intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care NU au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt invitate sa participe la programul de testare gratuita si depistare activa precoce a cancerului de col uterin.

Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa maxim 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

“Recomandam femeilor eligibile efectuarea testului Babes Papanicolau si atrag atentia ca recomandarea unui test de screening pentru cancer nu insemna ca pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezinta simptomatologie. Screeningul consta în cautarea cancerului înainte de aparitia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul intr-un stadiu precoce. Cand celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai usor de tratat”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, managerul SCJU Targu Mures.

In judetul Mures, numarul femeilor eligibile testarii este de 127.587. In perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2014, in reteaua SCJU Targu Mures au fost efectuate 2738 de teste, iar alte 3625 mai sunt disponibile pana la sfarsitul anului 2014.

Scopul acestui program este depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu displazii pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

In cadrul acestui program, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures este Unitate Regionala de Management pentru Regiunea Centru si include judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, în care functioneaza 14 retele de screening.

Reteaua de screening a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tg-Mures este cea mai mare din judetul Mures, si include 126 centre de informare–educare-comunicare, respectiv medici de familie, 77 centre de recoltare – medici de familie cu atestat de recoltori si 4 centre de recoltare asigurate de catre medici ginecologi/planning familial:

– 1 centru organizat in Ambulatoriul integrat al Sectiei Clinice Ginecologie a SCJU Tg. Mures,

– 1 centru organizat in Ambulatoriul integrat al Sectiei Clinice Obstetrica Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean Mures,

– 2 centre organizate in cabinetele medicale individuale ale medicilor ginecologi si un centru de planning familial, aflate in incinta SCJU Tg. Mures,

– 1 centru de recoltare in ambulatoriul Ginecologie a Spitalului Municipal Reghin.

 

Biroul de presa