Prima misiune de prelevare multi-organ şi multi-ţesut de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş

Mai multe echipe de medici au prelevat, în cursul acestei nopţi, cordul, rinichii, ficatul, plămânii, corneea, os şi piele, de la un donator aflat in moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş. Este vorba despre un bărbat de 29 de ani, internat în Secţia Clinică ATI.

După obţinerea acordului pentru prelevare de plămâni, o echipă de medici de la Spitalul AKH din Viena a venit la Tîrgu Mureş pentru a preleva plămânii, conform protocolului între România şi Eurotransplant. La ultima evaluare a plămânilor s-au constat nişte probleme care au dus la nevalidarea acestora.

Cordul a rămas la Tîrgu Mureş şi a fost transplantat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant, rinichii au fost duşi la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, pentru a fi transplantaţi la doi pacienţi, ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni, pentru salvarea unei alte persoane, corneea a fost dusă la Spitalul Militar Central Bucureşti, oasele a fost duse la Bucureşti la Banca de Ţesut Colentina, iar pielea va fi dusă la Banca de Piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu Bucureşti.

Prelevarea s-a făcut la Blocul Operator din cadrul Clinicii Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, iar echipele de prelevare au fost formate din medici şi personal medical auxiliar din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalul Colentina.

 

O echipă formată din medici şi asistente din cadrul Secţiei Clinice ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, coordonată de dna. Dr. Otilia Olimpia Moldovan, s-a ocupat de pregătirea şi menţinerea donatorului, o acţiune extrem de importantă realizată înaintea oricărei prelevări.

Personalul auxiliar din Blocul Operator a stat până la finalizarea prelevărilor.

Biroul de presă