Osteoporoza, boala de care sufera si tinerii

Ziua Mondiala impotriva Osteoporozei a fost marcata la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu-Mures prin organizarea mesei rotunde „Iubeste-ti oasele”, care a avut loc luni, 20 octombrie, si a fost organizata cu scopul de a creste nivelul de informare a profesionistilor in sanatate, a pacientilor si a publicului larg cu privire la aceasta afectiune.

Un ucigas tacut

La masa rotunda au participat managerul SCJU Targu-Mures, dr. Claudiu Puiac, dr. Horatiu Popoviciu, specialist reumatolog, dr. Tiberiu Bataga, specialist ortoped, si dr. Monica Copotoiu, specialist reumatolog, care au prezentat date despre modul in care evolueaza osteoporoza si au subliniat rolul esential pe care il are medicul de familie in despistarea precoce a bolii. Dr. Monica Copotoiu a transmis ca potrivit ultimelor studii, pana in 2025 vor fi diagnosticate inca 25% cazuri noi de osteoporoza in Europa, datele din tara noastra, din 2013-2014,  aratand ca prevalenta osteoporozei postmenopauza este de 11,5%. Ingrijorator este faptul ca osteoporoza este un ucigas tacut si pana sa apara simptomele, aceasta evolueaza foarte mult asimptomatic. De aceea, medicul de familie are un rol foarte important in monitorizarea pacientului. „Osteoporoza nu este boala adultului varstnic sau doar a adultului varstnic. In urma unui raport comandat de catre comunitatea europeana realizat impreuna cu International Osteoporosis Foundation, s-a constatat faptul ca pana in 2025 vor fi diagnosticate inca 25% cazuri noi de osteoporoza in Europa, pana in 2025 costurile pentru tratamentul si preventia acesteia vor creste pana la 37 de miliarde de euro, 66% dintre aceste costuri sunt reprezentate de tratamentul fracturilor, care sunt consecinta osteoporozei. De asemenea, doar 5% din costuri sunt alocate preventiei farmacologice, un procentaj destul de redus, iar 29% sunt datorate tratamentului fracturilor pe termen lung. Datele din Romania din 2013-2014 arata ca prevalenta osteoporozei postmenopauza este de 11,5% si in fiecare an au aparut 94.000 de cazuri de fracturi de fragilitate. In 2010, au fost diagnosticate 590.000 de cazuri noi de osteoporoza, iar costurile ajung momentan la 577 milioane euro si pana in 2025 vor creste cu 17%, adica adaugam inca 151 milioane euro pentru ceva ce consideram doar o simpla afectiune si nu o boala. Osteoporoza este un ucigas tacut. Pana sa apara simptomele evolueaza foarte mult asimptomatic. Este importanta monitorizarea medicului de familie, datele antropometrice, respectiv masurarea in inaltime, care trebuie facuta in fiecare an. Daca observam o scadere in inaltime dupa varsta de 50 de ani, este un prim semn care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Daca apare cifoza, acel spate curbat, este un alt semn pentru osteoporoza. La adultul tanar poate sa apara fractura de fragilitate (…) orice tip de medicament luat in mod cronic poate sa induca osteoporoza”, a transmis dr. Monica Copotoiu.

Tanarul adult, afectat de osteoporoza

Lipsa unei diete corespunzatoare, a negarii riscului personal din partea pacientului, dar si lipsa exercitiilor fizice zilnice reprezinta cauzele pentru care tanarul adult este afectat de osteoporoza. Specialistii recomanda alimente bogate in calciu, proteine vegetale si animale, dar si vitamine. „In urma acestui raport, una dintre cauzele lipsei de tratament s-a considerat a fi negarea riscului personal din partea pacientului, subiectului care este la risc de a dezvolta osteoporoza sau care este diagnosticat cu osteoporoza, lipsa unui dialog intre pacient si cadrele medicale, un acces restrictionat la informatii, la diagnostic si tratament, o subdiagnosticare a osteoporozei, iar in ceea ce priveste datele adultului tanar, sunt doar doua studii publicate pana la ora actuala, care arata o incidenta de 0,5% osteoporozei intre 30 si 40 de ani. Una dintre cauzele pentru care tanarul adult este afectat de osteoporoza este lipsa unei diete corespunzatoare. Conform recomandarilor mondiale, un aport de calciu de 1000 mg pe zi, cu exceptia gravidelor la care trebuie sa fie 1.200 mg, sta in produsele lactate, legumele verzi, diferite fructe, pestele, sardinele si somonul. Pentru a putea sa introducem calciul in oase avem nevoie de vitamina D. O serie de proteine vegetale si animale ne ajuta pentru dezvoltarea masei osoase, vitaminele B, care sunt protectoare in osteoporoza, magneziul care ne ajuta in formarea oaselor, vitamina A pe care o regasim in uleiurile de peste. Importante sunt si exercitiile fizice pentru copii. Se indica 40 de minute pe zi pentru exercitii fizice si, din pacate, am ajuns sa fim o natiune destul de sedentara”, a adaugat dr. Monica Copotoiu.

Clinica de Reumatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures a demarat, in premiera mondiala, un proiect de evaluare a prevalentei si incidentei osteoporozei in cazul adultului tanar, a anuntat dr. Monica Copotoiu la masa rotunda “Iubeste-ti oasele”, organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei.

“Colectivul Clinicii de Reumatologie din Targu Mures a demarat un proiect prin care sa evalueze prevalenta si incidenta osteoporozei, sa realizam un screening al tanarului adult cu osteoporoza si a luat nastere OPPSE. (…) Proiectul ‘Osteoporoza la tinerii adulti pe baza de diagnostic si screening’ in care obiectivul principal este screeningul la acesti pacienti care sunt la limita de a dezvolta osteoporoza. Obiectivele secundare ar fi infiintarea unui Registru National de Osteoporoza la Tinerii Adulti si elaborarea, in special cu endocrinologia, recomandari nationale pentru diagnosticul, tratamentul si monitorizarea osteoporozei la tinerii adulti”, a spus dr. Monica Copotoiu.

Doctorul a aratat ca proiectul presupune interdisciplinaritate, voluntariat si o relatie orizontalizata cu 5 specialitati: epidemiolog, medicul de familie, reumatologul, medicul de recuperare, endocrinologul si ortopedul.

 

Sursa: Zi de Zi, Agerpres