17.03.2016

 

Mastectomie cu reconstructie mamara la SCJU Targu Mures, realizata in cadrul Subprogramului national

 

O echipa de medici din cadrul Compartimentului Chiururgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, coordonata de Dr. Senin NEGOVAN, au efectuat astazi, 16 martie 2016, mastectomie cu reconstructie mamara in cadrul Subprogramului national de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare.

Interventia, care a durat aproximativ 3 ore, a fost realizata unei paciente de 33 de ani din judetul Neamt, diagnosticata cu cancer san stang, si reprezinta o prima etapa, cea cu expander tisular (un implant temporar care este umflat gradual cu ser fiziologic pe parcursul unui numar de saptamani pentru a intinde incet pielea. O data ce pielea este suficient de intinsa, expanderul este indepartat si inlocuit cu un implant permanent). Urmatoarele etape operatorii vor fi programate din 3 in 3 luni si vor fi destinate reconstuctiei complexului areolo-mamelonar si retusuri ale formei sanului.

Procedurile de astazi au fost realizate gratuit in cadrul Subprogramului national de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, inclusiv implanturile mamare necesare pentru reconstructie.

Reconstructia mamara postmastectomie imbunatateste imaginea si increderea in sine, precum si calitatea vietii femeilor care au trecut printr-o operatie pentru cancer mamar.

Pentru ca o pacienta sa beneficieze de reconstructie mamara in cadrul acestui program, trebuie sa existe o evaluare oncologica de etapa, care sa avizeze explicit indicatia de reconstructie mamara, imediata sau secundara.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este inclus in Subprogramul national de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare din luna august a anului 2014.

 

Biroul de presa