Referitor la informatiile transmise in mass-media cu privire la vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino, MS face urmatoarele precizari:

Conform precizarilor facute de Comisia care duce la finalizare studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal, rezultatele finale vor fi disponibile dupa data de 25.02.2014.

Testele efectuate pâna în prezent au evidentiat faptul ca toate reactiile adverse înregistrate si centralizate au fost minore, comparabile cu reactiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reactii adverse severe.

În acest context, pentru a asigura protectia maxima obligatorie a populatiei, întrucât o componenta din cele 13 analizate a fost neconforma, pe baza documentelor existente pâna în prezent, ANMDM a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin sa fie utilizate la adulti numai în situatia aparitiei unei pandemii în care cel putin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regaseste în virusul pandemic. În aceste conditii extreme,  beneficiul vaccinarii depaseste cu mult riscurile generate de folosirea acestuia.

Conform recomandarilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor ramâne în custodia Institutului Cantacuzino pâna la expirarea termenului de valabilitate si se vor putea utiliza numai în conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate institutionala specializata si autorizata sa exprime puncte de vedere în acest domeniu.

În acest context, MS a solicitat sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru ca specialistii acesteia, împreuna cu personalul Institutului Cantacuzino sa efectueze o analiza complexa asupra procesului de productie pentru identificarea tuturor determinantilor care au influentat calitatea produsului si, ulterior, OMS sa stabileasca masurile pentru eliminarea acestora în scopul reluarii productiei de vaccin gripal în anul 2014 fara niciun fel de risc.
 
De asemenea, MS a transmis astazi o solicitare oficiala catre Curtea de Conturi, pentru a începe o ancheta în scopul verificarii modului în care au fost folositi banii publici, primiti de catre Institutul Cantacuzino prin HG 320/2013 si sa stabileasca valoarea prejudiciului, iar cei gasiti vinovati sa plateasca confom legii.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Cantacuzino si expertii OMS, dar si a anchetei Curtii de Conturi se va evalua pe baza concluziilor prezentate de acestia daca va fi necesara înaintarea dosarului catre organele abilitate ale statului.