19.02.2024

Comunicat de presă

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş pe harta Reţelei de Telemedicină în Epilepsie

Astăzi, 19 februarie 2024, cu susţinerea Asociației Cluburilor Lions România și rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, cu sprijinul World Doctors Orchestra, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, Secţia Clinică Neurologie II, se inaugurează Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG, devenind astfel cel de-al treisprezecelea centru din Reţeaua de Telemedicină în Epilepsie.

Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG a fost dotat cu un aparat VideoEEG de mare performanță, care va fi folosit pentru un diagnostic complet și corect al pacienților cu epilepsie din județul Mures și regiunile alăturate, permițând totodată supervizarea în timp a evoluției afecțiunii. Celelalte 12 centre din Reţeaua de telemedicină sunt în orașele București, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău, Sibiu, Craiova, Timișoara, Brașov, Sebeş, Iaşi şi Miercurea Ciuc. Toate centrele sunt conectate atât între ele, cât și cu centre universitare din țară și din străinătate, facilitând astfel schimbul de opinii între specialiști și stabilirea celei mai bune abordări legate de tratament.

Echipamentul performant cu care a fost dotat şi Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG de la Tirgu Mureş, în valoarea de peste 25.000 de euro, a fost finanţat de LIONS CLUB.

„E o mare bucurie ca astăzi să fie inaugurat cel de-al treisprezecelea Centru de Epilepsie, în cadrul sectiei de Neurologie a Spitalului Judetean Tirgu Mures, care a inteles utilitatea proiectului si dinamica telemedicinei. Impactul pozitiv este preponderent la nivelul pacienților, care vor putea beneficia de examinări complete fără a mai fi nevoiți să parcurgă drumuri costisitoare și obositoare pentru solutiile medicale. Vor beneficia astfel de consultanță medicală de cel mai înalt nivel chiar la ei acasă. Și pentru această mare realizare le suntem recunoscători sponsorilor, partenerilor, cluburilor Lions din tară şi mai ales medicilor Orchestrei Mondiale a Medicilor, fără de care nu am fi putut anunța această veste importantă.” – dr. Bogdan FLOREA, medic neurolog, fondatorul şi coordonatorul rețelei Telemedicină în Epilepsie din România.

„Suntem onorați că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tirgu Mures devine al treisprezecelea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG în cadrul proiectului Telemedicină în Epilepsie inițiat de Cluburile Lions din Cluj-Napoca. In spitalul nostru a fost pus în funcțiune un aparat video EEG performant, care va ajuta la diagnosticarea și îngrijirea pacienților cu epilepsie. Ne bucurăm să contribuim la extinderea proiectului și să facilităm astfel accesul unui număr mai mare de persoane cu epilepsie la diagnostic și tratament corect.” – Conf. Dr. Szatmari Szabolcs, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Târgu Mureş.

Despre epilepsie

Epilepsia este afecţiunea sistemului nervos central care permite apariţia unor crize repetate care tulbură activitatea cerebrală normala. Între crize, pacienţii se comportă de cele mai multe ori normal. Oficial sunt înregistrate 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real în România se apropie de 300.000.

Pentru detalii: https://www.epilepsy.ro/epilepsia/

Despre proiectul Telemedicină în Epilepsie

Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții beneficiază de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele sunt stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere experienta în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.

Telemedicina în Epilepsie nu înlocuiește actul medical, scopul său fiind facilitarea examinării celor care suferă de această afectiune și optimizarea timpului lor și al familiilor acestora. Medicii și asistenţii medicali din centrele de epilepsie participă cu regularitate la cursuri de perfecţionare.

Pentru detalii: https://www.epilepsy.ro/telemedicina-in-epilepsie

Despre Asociaţia Cluburilor Lions şi implicarea în proiectele de responsabilitate socială

Infiinţarea unui Centru de Epilepsie si Monitorizare EEG la Târgu Mureş nu este deloc întamplătoare. Un centru academic medical de elită, cu profesionişti în domeniul neurologiei beneficiază de astăzi şi de instrumente moderne de diagnostic si monitorizare EEG. Persoanele cu epilepsie sunt deseori apasate de stigma socială nedreaptă a afecţiunii pe care o poartă. Cluburile Lions Mureş şi din ţară au depus eforturi constante şi considerabile pentru a creşte gradul de constientizare a epilepsiei în România. In anul 2017 Lions Club a participat la Swimathon Mureş în beneficiul cauzei epilepsiei, cu trei echipe de înotatori: Copiii înoată pentru copiii cu epilepsie, Medicii înoată pentru pacienţii cu epilepsie, Susţinătorii înoată pentru cei cu epilepsie.
In 2018 şi în 2019 Cluburile Lions din Mureş şi Cluj-Napoca au organizat cele două crosuri “Run for Epilepsy” în Târgu Mureş, în care sute de participanţi au adus în lumină starea de normalitate spre care trebuie să tindă persoanele cu epilepsie. Crosurile au fost organizate în alte nouă oraşe din România în 2018 şi în alte şapte oraşe în 2019.

Pentru informații suplimentare:

Dr. Bogdan FLOREA – Clubul Lions Napoca
0724.353.066, bogdan_florea@yahoo.com

Biroul de presă