Comunicat de presa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se alatura OMS pentru a marca ziua de 17 noiembrie

16.11.2021

 

 

17 noiembrie – Ziua în care lumea s-a angajat să elimine cancerul de col uterin

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”( cod SMIS 138603), se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a marca ziua de 17 noiembrie, prima aniversare a unei mișcări istorice, sărbătorind prima dată când lumea s-a angajat să elimine cancerul de col uterin.

 

În ziua de 17 noiembrie 2020, OMS a lansat Strategia globală de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, cu o rezoluție adoptată de 194 de țări. Țările și comunitățile din întreaga lume au marcat această mișcare cu o zi de acțiune și lansarea de campanii locale.

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș şi Instituţia Prefectului Judeţului Mureş vor marca această zi prin iluminarea în turquoise, începând cu ora 17.30, a clădirii de referinţă a oraşului Târgu Mureş, clădirea Prefecturii, simbol al luptei împotriva cancerului de col uterin.

 

Intr-un an marcat de incertitudini, evenimentul organizat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș şi Instituţia Prefectului Judeţului Mureş, dedicat promovarii preventiei si depistarii precoce a cancerului de col uterin, pledeaza pentru a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului,    precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

În acest an inaugural, reamintim că toată lumea poate contribui, fiecare comunitate şi fiecare femeie contează și fiecare țară poate elimina cancerul de col uterin.

 

Desi este un an greu din punct de vedere epidemiologic, cauzat de pandemia COVID 19, transmitem tuturor femeilor din judeţul Mureş şi din Regiunea Centru că suntem alături de ele prin prevenire, diagnostic precoce şi tratament al tuturor leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin şi le oferim toată atenţia şi sprijinul medical şi psihologic de care au nevoie, pentru a trece mai uşor peste orice suferinţă”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

 

Alăturați-vă nouă pe 17 noiembrie, ora 17.30, când sărbătorim mișcarea!, prin iluminarea în turquoise a clădirii de referinţă a oraşului Târgu Mureş, clădirea Prefecturii.

 

Manager Proiect

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

 

Manager SCJU

Ec. Mariana CERNAT

 

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

 

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș

Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136

Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:+40-265-21 57 68

www.spitalmures.ro