27.09.2022

 

Comunicat de presă

 

Secția de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost conectată la reţeaua naţională de Telemedicină

 

 Sistemul de telemedicină al Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost dat în folosinţă. Proiectul este implementat de Asociația Cristi Vasiliu/ACV din Târgu Mureș, cu finanțarea BCR.

În Terapia intensivă neonatală a SCJU Târgu Mureș ajung nou-născuți grav bolnavi din aproape toată țara. Secția îngrijește cazuri foarte complexe, inclusiv nou-născuții cu malformații cardiace, care vor fi operați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

 

Odată cu punerea în funcțiune a telemedicinei, neonatologii de la Târgu Mureș se pot conecta în timp real cu colegii lor din alte 9 secții similare. În timp ce discută prin videoconferință, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât şi datele afișate de aparatele la care este el conectat şi pot efectua investigații de la distanță în timp real, sistemul permiţând conectarea ecografului sau aparatului de radiologie.

Pe lângă accesul facil la o a doua opinie medicală, schimbul rapid și precis de informații între secții ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienților între secții din orașe diferite. Pot fi evitate astfel supraaglomerarea secțiilor și expunerea nou-născuților la transferuri inutile.

 

Ec. Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş:Am convingerea că acest sistem modern de telemedicină va îmbunătăţi considerabil accesul la tratament al micuţilor pacienţi, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, în special în zonele unde nu există suficienți specialiști sau unde accesul la serviciile medicale se face cu dificultate.

Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii pot consulta, trata şi monitoriza pacienţi aflaţi la distanţă, fără a fi compromise standardele asistenței medicale.

Mulţumesc încă o data Asociaţiei “Cristi Vasiliu” pentru implicare şi finanţatorului BCR pentru că a înţeles importanţa unui astfel de proiect pentru societate şi pentru micuţii pacienţi, în special”.

 

Rețeaua națională de telemedicină pentru terapie intensivă neonatală este formată acum din 10 secții: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești, SCJ Mureș și SCJU Târgu Mureș.

Proiectul de instalare a telemedicinei în Secția de Terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a cuprins atât aparatura și software-ul specializat, conectarea cloud și accesul la internet, cât și pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului.

Proiectul a fost inițiat și implementat de Asociația Cristi Vasiliu (ACV) din Târgu Mureș și finanțat integral de BCR.

Delia Vasiliu, președinta Asociației Cristi Vasiliu (ACV):Finalizarea acestui proiect este o bucurie pentru noi, dar adevăratul lui succes abia acum începe să vină! Cu fiecare copil care va primi, cu ajutorul telemedicinei, o șansă în plus să se facă bine și să crească mare. Mulțumim medicilor alături de care am conceput acest proiect și sponsorului BCR!”

Nicoleta Deliu – Pașol, Head of Communication BCR:Am știut de prima dată, când am auzit conceptul de Telemedicină, că acest proiect va face bine sistemului de sănătate și, în special, medicinei de urgență și terapiei intensive neonatale. Îl susținem și ne bucurăm să fim alături de medicii din Târgu Mureș, pentru că știm că este nevoie de noi toți în comunitate. De aceea, încercăm să răspundem de fiecare dată când suntem solicitați. Suntem cu gândul la toți copiii care au o șansă în plus la vindecare”.

 

DESPRE BCR

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.

BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproape 1.800 de echipamente, aproximativ 11.300 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

 

Asociația Cristi Vasiliu (ACV) este un ONG fondat în 2017 în Târgu Mureș. ACV dezvoltă proiecte care ajută echipele medicale să facă mai mult pentru pacienții pe care îi îngrijesc.

 

Pentru detalii:

– persoană de contact BCR:

Elena Nicodim: 0753096517, elena.nicodim@bcr.ro / bcr.ro

Delia Vasiliu, ACV: 0749 282 282, delia@ / acvromania.ro / www.acvromania.ro