Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ediţia a XII-a
“Testarea preventivă Babeș-Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!”

 În perioada 28 ianuarie-3 februarie  se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, al cărei scop este de a spori conștientizarea publică în privința prevenirii cancerului cervical.

Campania 2018 se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babeș-Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!” și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine din România şi din judeţul Mureş în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului și amplificarea profilaxiei.

Obiectivul fundamental al screeningului cancerului de col uterin este prevenirea morbidităţii şi mortalităţii. Detectarea leziunilor precanceroase ale colului uterin prin screening permite tratarea acestora cu oprirea evoluţiei spre cancer. De asemenea, depistarea stadiilor incipiente ale cancerului cervical determină creşterea potenţialului de curabilitate a bolii.

Celebrarea Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 2018 în judeţul Mureş include următoarele evenimente:

  • Acţiuni de informare şi consiliere a femeilor eligibile programului (cu vârsta între 25-64 de ani) prin centrele de informare şi recoltare aparţinând Unităţii Regionale de Management a Cancerului de Col Uterin regiunea Centru: SCJU Târgu Mureş, SCJ Mureş, Spitalul Orăşenesc Luduş, Spitalul Municipal Reghin, Centrul Medical Topmed Târgu Mureş;
  • Distribuirea materialelor informative (bloşuri, pliante, afise) referitoare la prevenirea cancerului de col uterin şi a vaccinării anti HPV.

În cursul anului 2017, prin Programul Naţional de Depistare Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin, în judeţul Mureş au fost testate gratuit (test Babeş-Papanicolaou) peste 3100 de femei asimptomatice şi fără acuze în sfera genitală. Un procent de 6,67% din femeile testate la nivelul judeţului Mureş au primit rezultat pozitiv al testului Babeş-Papanicolaou şi au fost îndrumate pentru continuarea investigaţiilor şi tratamente de specialitate.

Cum poate fi accesat programul de screening în anul 2018?

Programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin continuă în judetul Mures şi în anul 2018. În reţeaua de screening a SCJU Târgu Mureş sunt finanţate 2000 de teste gratuite, cu posibilitate de suplimentare în funcţie de necesar.

Femeile eligibile din judeţul Mureş (vârsta între 25-64 de ani, asimptomatice, fără acuze în sfera ginecologică) se pot adresa fie medicului de familie pentru a solicita formularul de recoltare gratuit, fie se prezintă direct la Ambulatoriile de Obstetrică Ginecologie din spitalele incluse în program şi beneficiază de informare, consiliere şi recoltare gratuite.

Rezultatele testului Babeş-Papanicolaou vor fi transmite de către Laboratorul de Anatomie Patologică direct la medicul de familie care a eliberat formularul de recoltare sau, după caz, la cabinetul medical unde s-a făcut recoltarea.

Femeile care vor primi rezultate pozitive vor fi îndrumate pentru continuarea investigaţiilor şi tratamente de specialitate.

Femeile cu test Babeş-Papanicolaou negativ, dar care prezintă infecţii genitale vor fi îndrumate pentru tratament în clinicile de Obstetrică Ginecologie.

În Europa cancerul cervical este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferențe mari în favoarea statelor vestice față de majoritatea statelor est-europene.

Incidența cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est.