O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de Dr. Dorin DOROBANŢU, şeful Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructiva, au efectuat în cursul zilei de ieri, 06.05.2020, o mastectomie şi reconstrucţie mamară bilaterală în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, unei paciente de 35 de ani, din judeţul Dolj, cu neoplasm mamar drept, aflată la limita fazei chirurgicale după chimioterapie.

După efectuarea testului COVID-19, care a ieşit negativ, pacientei i s-a efectuat mastectomie dreaptă subcutanată cu evidare ganglionară şi mastectomie subcutanată stângă profilactică, urmată de reconstrucţie imediată cu proteze mamare anatomice implantate subpectoral, proteza de pe sânul cu neoplasm decontată în programul naţional,  cealaltă, sursă proprie

Intervenţia, care a durat aproximativ 4 ore, a fost realizată fără probleme.

Echipa operatorie, coordonată de Dr. Dorin DOROBANŢU, şeful Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, a fost formată din Dr. Gabriel SERAC, medic primar chirurgie, din cadrul Secţiei Chirurgie I, Dr. Georgeta CIF, medic specialist chirurgie plastică, medici rezidenţi şi personalul medico-sanitar de la sala de operaţii.

Procedurile au fost realizate gratuit în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Reconstrucţia mamară postmastectomie îmbunătăţeste imaginea şi încrederea în sine, precum şi calitatea vieţii femeilor care au trecut printr-o operaţie pentru cancer mamar.

Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucţie mamară în cadrul acestui program, trebuie să se adreseze pentru un consult unui chirurg plastician din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Pacientele pot să vină la consult de chirurgie plastică de la primele semne de suspiciune de neoplasm mamar, pentru că decizia unei reconstrucţii de sân imediate sau tardive se ia de către o echipă mixtă formată din chirurg generalist, oncolog, histopatolog, radiolog, chirurg plastician. Pacienta poate beneficia de toate aceste consulturi în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Intervenţia de ieri este a doua reconstrucţie mamară realizată în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în cadrul programului naţional de endoprotezare.

Biroul de presă