Intervenţie în premieră în România – 5 anevrisme cerebrale tratate prin implantarea simultană a două dispozitive de ultimă generaţie

În cursul zilei de marţi 06.02.2018, o echipă de specialişti din cadrul Compartimentului de Radiologie Interventională a Laboratorului de Radiologie si Imagistică Medicală a Spitalului Clininic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de Dr. Lucian MĂRGINEAN, medic primar radiologie intervenţională, sub supravegherea prof. Istvan Szikora, de la Institutul de Boli Neurologice din Budapesta, ex-preşedinte al Societăţii Europene de tratament neurologic minim invaziv, au realizat o intervenţie în premieră în România, tratarea a 5 anevrisme cerebrale, prin implantarea simultană a două dispozitive de ultimă generaţie pentru devierea fluxului sanguin.

În cadrul intervenţiei care a durat aproximativ 4 ore, unei paciente de 54 de ani, din judeţul Mureş, i-au fost implantate la nivelul principalelor vase cerebrale (artere carotide interne) două dispozitive de ultimă generaţie care deviază fluxul sanguin excluzând anevrismele din circulaţie. Astfel, prin această intervenţie minim invazivă s-a eliminat riscul major de ruptură şi hemoragie cerebrală, care îi puteau fi fatale pacientei.

Cazul acestei paciente este foarte rar, ea având 7 anevrisme cerebrale, din care doua (tot fara solutie chirurgicala) au fost tratate de echipa Dr. Lucian Mărginean, în urmă cu câteva luni, când au generat o hemoragie cerebrală, necesitând o interventie de urgenţă.

Dispozitivele care au fost implantate în cadrul intervenţiei de marti au o particularitate prin faptul că riscul de a se tromboza (închide) este mult redus prin tehnologia construcţiei lor, şi astfel a fost posibilă implantarea lor simultană în ambele artere principale care duc sânge la creier.
Aşa cum am spus în nenumărate rânduri, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se face medicină de performanţă, iar intervenţia realizată de echipa coordonată de Dr. Mărginean confirmă Spitalul ca centru de referinţă la nivel national. Felicit cu această ocazie întreaga echipă şi îi asigur şi pe viitor de tot sprijinul din partea conducerii”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

În acest moment, starea pacientei este foarte bună, urmând ca în următoarele 48 de ore să fie externată. Dacă nu se intervenea cu aceste dispozitive, oricând exista riscul unei hemoragii cerebrale fatale, fără soluţie chirurgicală.

Intevenţia realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost gratuită pentru pacientă, deoarece cele două dispozitive de ultimă generaţie implantate au fost puse la dispoziţie gratuit de către firma producătoare, ca sponsorizare printr-o fundaţie.