29.09.2022

Comunicat de presă

Intervenţie de revizie a artroplastiei totale de şold cu reconstrucţie cu grefă osoasă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de Dr. Andrei GULIAN, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, secţie condusă de  Prof. Dr. Tiberiu BĂŢAGĂ, au realizat, în cursul zilei de ieri, 28 septembrie 2022, o intervenţie chirurgicală de revizie a artroplastiei totale de şold stâng cu plastia-reconstrucţia acetabulului stâng cu grefă osoasă, unei paciente de 53 de ani.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 4 ore şi jumătate şi a constat în înlăturarea componentelor protetice degradate de la nivelul acetabulului stâng şi femurului stâng, reconstrucţia acetabulului stâng cu grefă osoasă şi fixarea componentelor endoprotetice de revizie.

“În acest caz, intervenţia chirurgicală oferă mai multe avantaje, cum ar fi: ameliorarea calităţii vieţii pacientei prin corectarea lungimii membrului inferior stâng, corectarea mersului (fără a şchiopăta) şi o recuperare normală, cu reluarea programului recuperator din a treia zi post-operator şi lipsa durerii”, a explicat Dr. Andrei GULIAN, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

Starea şi evoluţia pacientei este una bună.

Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, iar echipa care a realizat întervenţia este formată din Dr. Andrei GULIAN, medic primar ortopedie şi traumatologie, Dr. Ioan NEMEŞ, medic primar ATI, Dr. Virgiliu CERNIT, Dr. Valeriu Hîţu, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie,  Dr. Serghei ZANOSIEV, medic rezident ATI.

Grefa osoasă necesară pentru  intervenţia chirurgicală provine de la Banca de Ţesut Colentina, coordonată de Dr. Andrei NICA.

Intervenţia de ieri este a treia realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pe Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon, în anul 2022.

 

Biroul de presă