14.06.2022

Comunicat de presă

Intervenţie de reimplantare scalp realizată cu succes la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

O echipă medicală, coordonată de Dr. Cristian TRÂMBIŢAŞ, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, a realizat, săptămâna trecută, o intervenţie chirurgicală de reimplantare scalp, unei tinere de 20 de ani, care a suferit un accident de muncă într-un atelier de ţesătorie, când pacienta şi-a prins părul într-un război de ţesut, producându-se avulsia (smulgerea) completă a scalpului.

Intervenţia chirurgicală extrem de complexă a durat aproximativ 10 ore şi a constat în toaleta chirurgicală a scalpului şi a defectului de la nivelul capului, sub anestezie generală, disecție pentru evidențierea vaselor de sânge (artere şi vene), prepararea acestora urmată de arteriorafie și venorafie, hemostaza, sutură la piele. Aproape toată intervenția s-a derulat sub magnificaţie (lupe inițial și apoi, 6-7 ore, microscop).

Luând în considerare mecanismul de producere al traumatismului, zona implicată, precum şi complexitatea intervenţiei şi a riscului crescut de eşec al unei astfel de proceduri, am decis să amânăm mediatizarea pentru a vedea evoluţia cazului.

Astfel, evoluţia pacientei este una bună, scalpul fiind în acest moment vascularizat, intervenţia de replantare a scalpului este considerată cu succes, urmând ca pacienta să fie supusă la o serie de revizii minore în perioada următoare.

Echipa medicală a fost formată din Dr. Cristian TRÂMBIȚAȘ, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, Conf. Dr. SZEDERJESI Janos, medic primar ATI, şi medici rezidenţi chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă: Dr. Cristian Vintilă, Dr. Graţiana Lateș, Dr. Camelia David, Dr. Pap Timea.

Biroul de presă