Urmare a informaţiilor apărute pe Grupul de Comunicare Strategică, referitor la cazul bărbatului de 68 de ani din jud. Mureş, confirmat pozitiv COVID-19 în data de 09.04.2020 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Secţia Clinică Gastroenterologie, decedat în data de 25.04.2020, raportat ca fiind din focar de infecţii nozocomiale din Secţia Gastroenterologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş face următoarele precizări:

Pacientul s-a internat în data de 01.04.2020 prin UPU SMURD în cadrul Secţiei Clinice Gastroenterologie. În data de 07.04.2020 au apărut primele simptome specifice infecţiei cu  coronavirus, debutând cu febra 39 grade C. În data de 08.04.2020 i s-au recoltat probe, iar în data de 09.04.2020 a fost confirmat pozitiv COVID-19, în aceeaşi zi fiind transferat la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

A fost efectuată anchetă epidemiologică în cadrul Secţiei Gastroenterologie şi cazul a fost evaluat ca fiind infecţie asociată asistenţei medicale (infecţie nozocomială) – COVID-19, deoarece a debutat la peste 48 de ore de la internare.

Fiind confirmate pozitiv COVID -19 mai multe persoane în acelaşi interval de timp, atât pacienţi (4 cazuri), cât şi personal medico-sanitar şi auxiliar (7 cazuri) din cadrul Secţiei Clinice Gastroenterologie, cazurile au fost raportate la Direcţia de Sănătate Publică Mureş, la vremea respectivă, ca şi cluster COVID-19.

În uma anchetei epidemiologice, efectuate la fiecare caz în parte, precum şi a anchetei în cazul cluster-ului, s-au dispus măsurile necesare prevenirii transmiterii coronavirus, respectiv sistarea internărilor, autoizolarea la domiciliu a personalului contact timp de 14 zile şi închiderea secţiei pentru dezinfecţii terminale, în repetate rânduri, în toate încăperile secţiei.

Toate cazurile confirmate pozitiv, atât din rândul pacienţilor, cât şi al personalului medico-sanitar şi auxiliar  au fost raportate către Direcţia de Sănătate Publică Mureş, precum şi în comunicarea către public.

La ora actuală, urmare a măsurilor dispuse, cluster-ul este închis, nu au mai apărut cazuri noi, personalul medico-sanitar şi auxiliar din autoizolare de 14 zile şi-a reluat activitatea, iar Secţia Clinică Gastroenterologie este funcţională.

Biroul de presă