21.02.2023

Caravana de screening revine în judeţul Braşov,

Femeile din Buneşti sunt aşteptate la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în data de 22 februarie 2023, în localitatea Buneşti, judeţul Braşov, începând cu ora 10.00, (Primăria Buneşti).

Femeile cu vârsta între 24-64 de ani sunt aşteptate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV.

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

IMPORTANT!

Descoperite şi tratate în stadii incipiente, leziunile colului uterin se pot vindeca complet, ceea ce face testarea Babeş Papanicolaou şi HPV cu atât mai importante pentru sănătatea femeilor!

Ce este screeningul cancerului de col uterin?

Este o metodă prevenire a cancerului prin depistarea şi tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% la femeile care participă în mod regulat la programe organizate de screening. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening.

De altfel, în judeţul Braşov funcţionează Centrul de recoltare organizat la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, iar femeile se pot programa prealabil telefonic în următorul intervalul orar: Lu-Mie: 12.00-13.00, Marţi – Joi – Vin: 13.00-14.00, la numărul de telefon 0724.248.970.

Acordarea serviciilor medicale de screening se realizează în Cabinetul de Planning Familial (Policlinica Tractorul, Str. Olteţ nr. 2, Parter).

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) este derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș şi are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș
Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136
Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:+40-265-21 57 6