ACTIVITATE MEDICALĂ

Secția Clinică Neurologie I a fost înființatã în anul 1947, fiind condusã de-a lungul timpului de personalitãți de renume ale medicinii românești, respectiv Prof. Dr. Doc. Liviu Popoviciu și Prof. Dr. Ion Pascu, membru al Academiei de Științe Medicale și rector al Universitãții de Medicinã și Farmacie din Tg. Mureș. În prezent, începând cu anul 2004, medic șef al secției este dna. Prof. dr. Rodica Ioana Bălașa.

Secția Clinică Neurologie I este renumită pentru experiența pe care personalul medical înalt calificat o are în diagnosticul si tratamentul afecțiunilor neurologice cum ar fi bolile cerebro-vasculare, scleroza multiplă si alte boli demielinizante, boala Parkinson si alte afectiuni degenerative ale Sistemului Nervos Central, epilepsia, patologia nervilor periferici, boli neurologice eredo-degenerative, procese neoplazice neurologice primare sau secundare.

Secția dispune de 13 saloane, totalizând un număr de 70 de paturi, 1 cameră de studiu clinic, o sală de curs, o bibliotecă, 2 săli de tratament și 3 camere pentru medici, un cabinet pentru examinări Doppler, unul pentru examinări electroencefalografie si potențiale evocate, unul pentru electromiografie și electroneurografie și un cabinet de logopedie-psihologie.

Secția Clinică Neurologie I este prin definiție o secție de bolnavi acuți care are în principal ca activitate internarea de urgență a pacienților cu accident vascular cerebral arterial, ischemic sau hemoragic, cât și ischemia medulară. Tromboflebita cerebrală este o patologie vasculară cu potențial letal care afectează în principal tinerele femei si la care rata de deces fără tratament este crescută, de aceea și această patologie constituie o patologie care este internată în regim de urgență, investigată si tratată cu deosebita atenție Din patologia de urgență care se internează în secție fac parte: scleroza multiplă în puseu, poliradiculonevrita acută demielinizantă Guillain Barre, miastenia gravis, mielita acută, sincopa, statusul epileptic, epilepsia cu crize frecvente, vertijul paroxistic benign, boala Parkinson în criza akinetică sau cu diskinezii majore, migrena în criză, lombosciatica hiperalgică, cervicobrahialgia, encefalitele și encefalopatiile acute si subacute, sindromul de hipertensiune intracraniană.

Datorita numeroșilor specialiști neurologi cu supraspecializări pe toate subdomeniile neurologiei și a aparaturii moderne de care dispunem, internăm, diagnosticăm si tratăm pacienți cu afecțiuni neurologice severe (toate tipurile de boli neurologice) din toată țara sau cetațeni din țările UE care au actele necesare internării în unitatea noastră, iar prin legăturile strânse cu celelalte specialități medicale și secții, tratăm pacienți internați prin transfer de la nivelul acestor structuri.

În cadrul secției, anual, sunt internați în medie 2500 pacienți, diagnosticați și tratați în regim de internare continua, iar în cadrul cabinetului de neurologie din Ambulatoriului integrat sunt examinați, investigați și tratați aproximativ 5000 de pacienți. . Indicatorii de performanță realizați de secție sunt printre cei mai buni la nivel național, comparativ cu ai altor secții cu același profil, astfel anual se înregistrază următoarele servicii:
1000 examinări Echo Doppler carotidian, vertebro-bazilar intra și transcranian,
2700 înregistrări EEG si video EEG,
200 de potențiale evocate vizuale,
1200 de electromiografii si electroneurografii,
25 de biopsii musculare.