Activitatea Medicala
Activitate Medicală
Secția Clinică Medicină Internă I funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg.-Mureş încă de la înfiinţarea acestuia, în anul 1983, fiind de mai multe ori reorganizată, prin înfiinţarea pe structura acesteia şi a altor secţii medicale (medicină internă II, cardiologie, gastroenterologie). Secția fost condusă în perioada 1983-1997 de către Prof. Dr. Corneliu Dudea, iar din 1997 până în prezent medicul şef al secției (şi al Compartimentului de Hematologie) este Prof. Dr. Galafteon Oltean.
Actualmente, aici îşi desfaşoară activitatea 6 medici primari medicină internă, din care 5 cadre didactice universitare, 4 dintre aceştia având ca a doua specialitate hematologia clinică şi lucrând în cadrul Compartimentului de Hematologie.
Secția Clinică Medicină Internă I este renumită pentru experienţa pe care personalul medical înalt calificat o are în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor de medicină internă, inclusiv a urgenţelor medicale. De asemenea, în Secția Clinică Medicină Internă I (Compartimentul de Hematologie) sunt internate, diagnosticate şi tratate un important număr de cazuri cu afecţiuni hematologice, îndeosebi cu hemopatii maligne.
Secția Clinică Medicină Internă I dispune de 2 saloane de medicină internă, de 3 saloane de hematologie clinică, o sală de curs/demostraţii practice pentru studenţi, 1 sală de tratament și 2 camere pentru medici. De asemenea, la etajul I al spitalului are un cabinet pentru consultaţii în ambulatoriu şi o sală pentru spitalizări de zi şi tratamente (inclusiv chimioterapie hemato-oncologică).
Programul de activitate se desfăşoară permanent, pe parcursul a 24 de ore, iar serviciul de gardă este comun cu cel al Secției Clinice Medicină Internă II Tg. Mureş (zile alternative). În afara activităţii curente, se asigură consultaţii de specialitate la serviciul UPU-SMURD şi consultaţii interclinice la solicitarea secţiilor spitalului.
Serviciile medicale în cadrul compartimentului de hematologie sunt:
– prelevare de produse biologice pentru diagnosticarea bolilor hemato-oncologice
– puncţii osoase şi biopsii osteomedulare pentru diagnostic
– chimioterapie intravenoasă şi intratecală
– tratamentul hemofiliei
– tratament imunosupresiv în bolile hematologice
– tratament de substituţie cu produse de sânge
– monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni hemato-oncologice.